Tempat Terbaik Belajar Blogging 2017

Selepas membuat blog, kita pasti memerlukan panduan blog daripada orang yang hebat dan terbaik. Seorang yang baru mula berblog pasti mengalami kesukaran untuk mencari siapa atau dimana blog yang terbaik untuk mendapatkan panduan blog dan belajar SEO.


10 Blog Terbaik Untuk Belajar Blogging

Oleh itu, untuk memudahkan blogger baru mencari blog terbaik untuk belajar blog saya senaraikan 10 Blog Terbaik Untuk Belajar Blogging yang saya temui di salah sebuah blog yang terkenal.


Belajar SEO


1. The Moz Blog
Blog:- www.moz.com/blog
Google Page Rank:- 6/10
Alexa Rank:- 992

2. QuickSprout
Blog:- www.quicksprout.com/blog
Google Page Rank:- 5/10
Alexa Rank:- 2,939

3. ShoutMeLoud
Blog:- www.shoutmeloud.com
Google Page Rank:- 3/10
Alexa Rank:- 2,126

4. Search engine Watch
Blog:- www.searchenginewatch.com
Google Page Rank:- 7/10
Alexa Rank:- 3,244

5. Problogger
Blog:- www.problogger.net
Google Page Rank:- 6/10
Alexa Rank :- 10,506

6. YouMoz
Blog:- www.moz.com/ugc
Google Page Rank:- 6/10
Alexa Rank:- 992

7. Search Engine Land
Blog:- www.searchengineland.com
Google Page Rank:- 7/10
Alexa Rank:- 1,261

8. SEO Book
Blog:- www.seobook.com/blog
Google Page Rank:- 6/10
Alexa Rank:- 4,263

9. Search Engine Journal
Blog:- www.searchenginejournal.com
Google Page Rank:- 6/10
Alexa Rank:-  2,930

10. Copy Blogger
Blog:-  www.copyblogger.com
Google Page Rank:- 7/10
Alexa Rank:- 9,300

P/S: Statistik Alexa Rank dan Google Page Rank semua blog di atas adalah disemak pada 12 september 2015.

Senarai 10 Blog Terbaik Untuk Belajar Blogging di atas adalah antara blog yang memang terbaik untuk belajar dan masih banyak lagi blog yang juga terbaik untuk mendapatkan panduan blog.

Contohnya anda boleh belajar SEO dengan para Pakar SEO:
Saya harap entri ini bermanfaat dan berguna untuk anda semua.
Sekian.

36 komen untuk "Tempat Terbaik Belajar Blogging 2017"

Etuza Etuza

hai patrik salam merdeka dan tak lama lagi hari malaysia..tak dtang ke laman etuza ke..hehe

Dunia Zumal

Nice sharing CP, nanti Zumal terjah blog tersebut untuk menimba ilmu ^-^

Nik Khazami Nik aziz

banyak rupanya blog yang boleh dijadikan panduan.

calrase patrick

Salam merdeka juga cikgu.. panggil calrase sja.. hihi Patrick nama bapa hoho.. confirm datang punya cikgu

calrase patrick

ya sama-sama kita menimba ilmu blogging :)

calrase patrick

ya sangat banyak blog yang terbaik yang boleh dijadikan panduan ^-^

serinian

bos kalo wordpres yang mane 1 ya?

calrase patrick

Semua blog diatas lebih banyak kongsi panduan untuk wordpress :)

Etuza Etuza

hebat ni Cal beri panduan..ternyata anda semakin hebat..

Hajar Shikin

Rasanya belum pernah masuk semua blog ni. Nice sharing, lepas ni boleh buat rujukan =)

Etuza Etuza

sama lah hajar nak terjah jg nanti ada masa..bagus kan blogger cal ni

Noriza Rahman Momma Vogue

Wah boleh dijadikan panduan berguna ni sebab MV pun gunakan wp juga..thanks calrase

Andi Rizal

Thank you for sharing.

Hanafi Abdullah

Hai CP..blog CP pun berpotensi untuk dijadikan blog panduan blogger macam saya nie..thanks for sharing

Raihanah Ahmad

bolehlah dijadikan panduan untuk yang nak belajar berblog

Auntie Kemai

CP Thanks for sharing . Boleh la mommy jadikan panduan nanti utk blogging nanti.

vigrx plus

thakns....!!!!
vigrx plus
vimax asli

Rossa Calla

Reference yang bagus sekali

ika magicalips

wah terbaik lah..thanks kongsi! ^^

Watch movie HD

Thanks for share :)

Mediaxplore.com

wah saya gak ngerti bahasanya, hars bka google translite dul sepertinya.

titan

Yup.

selu gak baca blog diorang bila ada masa.

Nik Khazami Nik aziz

selalu jgk baca problogger.

Afif Rayyan

Sume blogger yang disebut tu, memang hebat tahap dewa.. ahaha

seri nian

mak ai org putih punya blog ni...payah la saya nak paham

Nik Khazami Nik aziz

mane pemilik blog ni? lama tak update... :)

Elih Japahar

Selalu cari info pasal seo di google search keluar blog diorang..nice sharing

Jamil Hashim

http://nakurl.blogspot.my/2016/09/nak-url-1.html

As

Masih belajar memahami istilah dalam dunia blog dan seo. Semoga saya pun akan jadi blogger aktif nanti.

Hakim Mahmud

satu entri yang menarik... Muda2 dah pandai buat duit online.

Kisah MamaIqram

Wah.... terima kasih. Masih lagi mempelajari SEO.... selok belok blog...

Nur Zahirah

nice sharing

lokman amirul

Nice sharing..sy suka baca website shoutmeloud...memang hebat admin dari india tu...memang dy pakar seo.

calrase patrick

Betul betul... Shoutmeloud memang selalu saya jadikan sebagai rujukan :)

Perniagaan Internet

wah banyak betul tempat rujuk seo bro bagi...tapi bro pon sesuai utk jadi pakar rujuk seo kan... cer cer cerita macam mana bleh champion contest seo dolu-dolu tue... :D

Wan Syahida

Terima kasih..... info yang berguna....

Terima kasih kerana sudi baca entri ini dan silakan untuk memberikan komen anda. Kami sangat menghargai pandangan atau komen yang akan anda berikan. Sila berikan komen anda dengan cara yang berhemah kerana saya tidak akan bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis.

Sekian.