Inilah Sebabnya Kenapa Anda Perlu Makan Sebelum Pukul 7 Malam

Kenapa Anda Perlu Makan Sebelum Pukul 7 Malam
Antara punca utama yang menjadikan ramai orang menderita masalah kegemukan, obesiti dan diabetes ialah pola pemakanan yang tidak sihat. Walaupun ramai orang tahu mengenai punca ini, namun masih ramai juga yang tidak ambil peduli mengenainya. Makanan tidak sihat yang dicerna dengan tidak sempurna boleh menyebabkan masalah tersebut.

Salah satu pola pemakanan yang tidak sihat atau membahayakan kesihatan pencernaan ialah makan malam. Oleh sebab itulah kita semua disarankan makan malam lebih awal sekurang-kurangnya tiga jam sebelum kita tidur.

Mengapa Kita Perlu Makan Malam Sebelum Pukul 7 Malam

1. Mengelakkan dari diserang asid gastrik
Jika kita makan makanan berat sebelum tidur, kita akan rasa tidak selesa ketika baring. Selain itu, asid gastrik juga akan naik dan menyebabkan rasa seperti terbakar pada hati.

2. Berikan waktu lebih lama untuk mencerna makanan
Kelebihan makan malam lebih awal adalah untuk berikan waktu lebih lama agar makanan mampu dicerna dengan baik. Ini kerana ketika tidur proses pencernaan tidak sempurna.

3. Makan malam secara lewat meningkatkan gula dalam darah
Makan malam terlalu dekat dengan masa kita tidur tidak baik untuk kesihatan kerana ia meningkatkan paras gula darah dan insulin, yang menjadikan kita sukar tidur.

4. Agar tidak jadi gemuk dan jauh dari obesiti
Makan pada lewat malam membuatkan sistem pencernaan tidak berjalan dengan baik dan ia boleh mengganggu sistem metabolisma. Jika kita makan malam lebih awal kita terhindar dari obesiti.

5. Supaya tidak makan secara berlebihan
Makan malam dengan lebih awal dapat mengelakkan dari makan secara berlebihan kerana jarak antara makan tengah hari dan makan malam tidak terlalu lama. Kalau kita lewatkan makan malam, ia sekaligus buatkan kita rasa lapar sangat dan makan lebih banyak.


Sekian sahaja mengenai mengapa kita perlu makan malam dengan lebih awal. Semoga bermanfaat.

6 komen untuk "Inilah Sebabnya Kenapa Anda Perlu Makan Sebelum Pukul 7 Malam"

raihanah

betul sangat semua alasan ni

Nik Khazami Nik aziz

sebenarnya lepas pukul 7 je waktu free utk makan. adoii

calrase patrick

Hoho terima kasih kak :)

calrase patrick

Haha samalah kak

Jia Rizaira

Memang patut makan malam seblm pukul 7. Tapi itulah dah terbiasa makan selepas pukul 7. Nak kena apply balik ni.

si bongkok

ooo..padan laa pewut borroy...makan lepas jam 7mlm ler.... :P

Terima kasih kerana sudi baca entri ini dan silakan untuk memberikan komen anda. Kami sangat menghargai pandangan atau komen yang akan anda berikan. Sila berikan komen anda dengan cara yang berhemah kerana saya tidak akan bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis.

Sekian.