Belajar Buat Blog

belajar buat blog, belajar buat blog percuma, belajar buat blog menarik, belajar buat blog bisnes, belajar buat blogger
Siapa yang mahu belajar buat blog? Sudah pasti ramai yang teringin belajar buat blog sendiri namun masih kurang tahu bagaimana cara buat blog.

Disini, saya akan kongsikan sebuah ebook percuma panduan ringkas belajar buat blog khas untuk anda semua yang berminat untuk memiliki blog sendiri dan beberapa tips yang berguna untuk seorang blogger baru. Sebelum itu, jika anda belum tahu apa itu blog, sila baca di Blog Wikipedia.

Belajar Buat Blog Percuma

Tanpa membuang masa lagi, untuk anda yang betul-betul mahu belajar buat blog sendiri, silakan untuk muat turun ebook dibawah ini.

Belajar Buat Blog
Ebook panduan ringkas belajar buat blog ini mempunyai 119 muka surat dan terbahagi kepada 7 bab kesemuanya iaitu:
 1. Nak buat blog tentang apa?
 2. Langkah-langkah buat blog dengan blogspot
 3. SEO Nadi Kekuatan Blog
 4. Buat duit dengan blog
 5. Rahsia Buat Duit Dengan Affiliate
 6. Rahsia buat duit melebihi 4 angka diinternet
 7. Rumusan dan penutup

Saya sangat yakin dengan ebook ini anda pasti tahu cara membuat blog sendiri dengan mudah dan berjaya untuk buat blog anda sendiri. Setelah berjaya buat blog sendiri, masih banyak yang perlu anda pelajari iaitu untuk jadikan blog anda menarik dan cantik. Sekiranya anda tak tahu apa nak tulis dalam entri pertama blog anda, silakan baca tips untuk menulis entri pertama blog.

Kenapa Kita Perlu Belajar Buat Blog?

belajar buat blog,belajar buat blog percuma, belajar buat blog menarik, belajar buat blog bisnes, belajar buat blogger
Mari saya kongsikan beberapa sebab mengapa anda harus belajar buat blog dan memiliki blog sendiri.

1. Berblog banyak mengajar kita hal yang baru
Ketika berblog kita akan kongsikan benda yang kita tahu dan juga benda yang kita mahu tahu. Untuk menulis mengenai hal yang kita mahu ketahu kita pasti berusaha untuk mengetahui hal yang kita tidak ketahui itu, jadi kita pasti dapat belajar benda yang baru ketika berblog.

2. Berblog boleh memperbaiki penulisan kita
belajar buat blog,belajar buat blog percuma, belajar buat blog menarik, belajar buat blog bisnes, belajar buat blogger
Berblog dab menulis tiada berpisah. Jadi dengan berblog lama-kelamaan anda pasti boleh jadi penulis hebat. Untuk anda yang bercita-cita untuk menjadi seorang penulis buku, saya sangat mengalu-alukan anda untuk belajar buat blog.

3. Boleh buat duit dengan blog
belajar buat blog,belajar buat blog percuma, belajar buat blog menarik, belajar buat blog bisnes, belajar buat blogger
Sebab yang satu ini memang tidak boleh disangkal kerana ianya sudah terbukti bagi diri saya sendiri. Sudah ramai yang berjaya buat duit dengan hanya berblog malah ada beberapa orang blogger yang berhenti kerja mereka dan menjadi blogger sepenuh masa dan terus menjana pendapatan yang lumayan dengan blog mereka.

4. Dapat membantu orang lain
Ramai orang menjadikan carian enjin seperti google untuk mencari info dan sudah pasti sekiranya blog anda mempunyai info yang dicari, orang akan mendapatkan info dari blog anda. Terbukti anda sudah membantu orang lain. Siapa yang bantu orang lain itu mari kita ramai-ramai belajar buat blog dan terus membantu ramai orang di luar sana.

5. Berblog juga mampu meningkatkan minat membaca
Seorang blogger bukan hanya terlatih untuk menjadi seorang penulis yang hebat. Malah, seorang blogger juga akan banyak membaca untuk mencari informasi di blog-blog yang lain. Kalau malas membaca itu, sukarlah untuk menjadi blogger yang hebat.

Saya sangat berharap anda semakin bersemangat untuk belajar buat blog setelah membaca mengenai mengapa perlu buat blog.

Siapa Yang Perlu Belajar Buat Blog?

Sesiapa sahaja boleh buat memiliki blog sendiri. Tidak kisahlah anda seorang pelajar, penulis buku, ahli perniagaan, guru , usahawan internet atau apa sahaja pekerjaan anda. Anda boleh memiliki blog sendiri. Blog merupakan satu medium penyampaian maklumat dan pemasaran yang amat berkesan.

Blog dapat menambah kenalan, berkomunikasi dengan sesiapa sahaja dan yang pasti, ia adalah satu teknologi di Internet yang begitu ampuh sekali untuk digunakan bagi pelbagai tujuan dan matlamat. Maka, tidak kira siapa diri anda, anda perlu belajar dan memiliki sebuah blog sendiri.

Kebaikan Memilih Blogger.com Sebagai Platform Blog

Disebabkan dalam ebook belajar buat blog itu menggunakan blogger.com sebagai platform, jadi mari saya kongsikan serba sedikit kelebihan menggunakan blogger.com sebagai tempat berblog.

 • Percuma. Kebanyakan orang di dunia ini memang sangat suka pada benda-benda yang percuma. Dengan Blogspot kita tidak perlu risau untuk bayar sewa hosting atau apa-apa yang berkaitan. Cuma apabila anda mahu guna domain sendiri barulah ada kos yang perlu dibayar.
 • Sangat mudah untuk digunakan. Ini sudah pasti, telah banyak perbincangan mengenai platform blogging mana yang lebih mudah digunakan. Kebanyakkannya setuju bahawa Blogspot lebih mudah berbanding WordPress.
 • Google, nama paling terkenal di dunia internet. Google menjadi mesin pencari terbaik di internet. Ketika Google beriringan dengan Blogspot, tentu ini menjadi keuntungan atau kelebihan yang besar bagi Blogspot.
 • Buat blog di Blogspot sangat mudah. Memang betul buat blog menggunakan platform Blogger.com memang sangat mudah dan cepat.

Belajar Cara Meningkatkan Trafik Blog

Setelah anda siap belajar buat blog serta berjaya membuat blog sendiri, satu tips blogging yang amat anda perlukan sebagai seorang blogger baru ialah panduan untuk menarik ramai pembaca datang ke blog anda.

1. Rajin kongsikan entri blog anda di media sosial
Setiap kali anda menghasilkan entri baru, silakan untuk kongsikan entri baru anda di media sosial anda. Media sosial merupakan tempat yang paling efektif untuk meningkatkan pengunjung blog kerana pada masa ini, terdapat begitu ramai pengguna laman media sosial seperti Facebook, Twitter dan banyak lagi.

2. Cuba berinteraksi dengan rakan blogger yang lain
Apa yang perlu anda buat ialah kumpul senarai blog yang rajin blogwalking dan jadi sebagai pengunjung tetap blog mereka supaya mereka juga akan jadi pengunjung tetap blog anda. Banyak sebenarnya kebaikan blogwalking. Antaranya ialah, mampu mengeratkan hubungan sesama rakan blogger, dapat backlink secara percuma dan banyak lagi.

3. Tulislah entri yang paling bermanfaat dan menarik
Setiap kali menulis entri blog anda mesti cuba untuk menghasilkan entri yang menarik. Apa yang saya maksudkan dengan entri yang menarik ialah:

Belajar Menulis Entri Blog Yang Baik

belajar buat blog,belajar buat blog percuma, belajar buat blog menarik, belajar buat blog bisnes, belajar buat blogger
Cara buat blog memang sangat mudah tetapi untuk menjadikan sesebuah blog itu dikenali atau popular, iainya satu hal yang memerlukan usaha dan tindakan yang betul. Salah satu usaha yang perlu dilakukan ialah memastikan penulisan kita bagus. Mari kita ketahui, tips untuk menulis entri blog yang baik.

1. Gunakan bahasa yang mudah difahami
Untuk menulis entri blog yang boleh dikatakan bagus, kita harus berusaha untuk menyajikan entri dengan bahasa yang boleh difahami oleh pembaca kita.

2. Entri yang serba lengkap
Entri bagus bermakna entri yang boleh menyampaikan dan menguraikan semua hal yang anda mahu sampaikan dalam entri itu. Tidak kisahlah entri kamu itu terlalu panjang atau ringkas, yang penting dapat menyampaikan apa yang mahu disampaikan bak kata guru di sekolah biar ringkas janji lengkap dan padat. Jangan tajuk entri blog sahaja yang gempak tetapi isinya menghampakan.

3. Ejaan biar betul
Setelah menulis entri, jangan lupa untuk semak atau baca entri yang anda sudah tulis itu. Pastikan ejaan semua betul supaya pembaca seronok membaca. Walaupun ramai pembaca yang tidak kisah dengan kesalahan ejaan tetapi usahakan juga untuk bagi semua ejaan betul. Bukankah anda mahu entri anda bagus?

4. Jadi diri sendiri
Satu lagi tips untuk menghasilkan tulisan blog yang bagus ialah jadi diri sendiri. Jangan tiru cara orang lain tetapi jadikan cara orang lain itu sebagai inspirasi dan jadilah blogger yang inovatif.

Pesanan saya untuk anda semua calon blogger yang akan belajar buat blog. Semoga anda bakal menjadi seorang blogger yang terbaik dalam berkongsi apa sahaja yang anda mahu kongsikan dalam blog baru anda itu. Saya harap anda menjadi seorang blogger yang bertanggungjawab dan memberi manfaat kepada orang ramai.

Contest SEO Belajar Buat Blog

Belajar Buat Blog

Contest SEO ini telah berlangsung pada 25 Januari 2017 dan akan tamat pada 25 April 2017. Kedudukan pemenang contest ini akan dibuat di Google Malaysia (http://www.google.com.my ) menggunakan kata kunci "Belajar Buat Blog" yang akan diambil menggunakan Google Chrome pada tarikh antara 26-27 April 2017.

Kepada semua rakan blogger Malaysia, jom ramai-ramai sertai contest anjuran Tuan Muhamad Anuar Marsib yang sangat menarik ini. Banyak kelebihan yang boleh kita dapat dengan menyertai contest ini seperti dapat membantu orang lain belajar buat blog sendiri.

Senarai Peserta Contest SEO Belajar Buat Blog

Contest ini turut disertai oleh calrasepatrick.blogspot.com, nonasani.blogspot.mymissobsesi.blogspot.mysayidahnapisah.commommyfiqa.combloggerlelaki.comciklapunyabelog.blogspot.mydianarashid.comsusahsenangblogger.comat-tarmizi.blogspot.mymyideakini.comamirkhalis.blogspot.mysayabukancikgu.commessarah.blogspot.myjangan-bukak.blogspot.myfadzirazak.comheroborneo.comnikkhazami.commisztrex.blogspot.myummizarra.cominfopelajar2u.comsabreehussin.comtopseofriendly.blogspot.myummiseri.comsaidila.comqiyasaad.comkataubaid.combelajarbuatblogpercuma.wordpress.comiuzira.comhiburansabah.comheroborneo.comnasitambah.comaynorablogs.comohtiptop.comjebengotai.comsensasi2020.com, sayaazieera.blogspot.my, jambubatublog.comadibsite.comsishawa.blogspot.mycikilamenari.blogspot.myalongxp.com, elihjapahar.com, jiesusanos.com, sianangbumaya.com, bagiblogger.blogspot.com, vitamin-cerdik.com

Tujuan Contest SEO Belajar Buat Blog

 • Menarik minat lebih ramai rakyat Malaysia untuk menulis blog
 • Membantu rakyat Malaysia menjana pendapatan melalui blog
 • Menggalakkan Blogger-blogger yang dah lama menulis blog supaya dapat berkongsi tip-tip dalam bidang penulisan blog
 • Menggalakkan penulis-penulis blog berkongsi rahsia kejayaan mereka menghasilkan pendapatan yang lumayan dalam bidang penulisan blog.
 • Dapat memberi motivasi kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk menjadikan blog sebagai sumber pendapatan sampingan
 • Membolehkan setiap peserta contest ini mendapat backlink yang berkualiti daripada para peserta lain.

Hadiah Contest SEO Belajar Buat Blog

 1. Tempat Pertama : Wang Tunai RM300
 2. Tempat Kedua : Wang Tunai RM200
 3. Tempat Ketiga : Wang Tunai RM100
Sekian sahaja ulasan saya mengenai belajar buat blog. Semoga entri ini memberi manfaat kepada kita semua.

44 komen untuk "Belajar Buat Blog"

Akif Imtiyaz

Good luck CP..TERBAEKK laaa..

Elih

All the best CP..mcm best je hadiah tu

Hehe.

sayidah napisah

semoga berjya! :D

CikLa Shahril

Good luck...

calrase patrick

Terima kasih banyak-banyak kak Lya :)

calrase patrick

Terima kasih tuan Elih. Ya memang best hehe. Jom sama-sama join contest ini tuan Elih.

calrase patrick

Ribuan terima kasih dan semoga berjaya juga buat kamu :).

calrase patrick

Okay thanks :)

seri nian

pantas dah siap kagumnya.....

At-Tarmizi

semoga berjaya =)

calrase patrick

Terima kasih kak Seri :)

calrase patrick

Terima kasih bro dan semoga berjaya juga buat kamu.

Hanafi Abdullah

semoga berjaya bro..dalam kontes ini

si bongkok

Hoho2...ini orang otai mana2 contest seo mesti ada...bravo bro! Skill sudah ada baahhh tinggal guna aja... :)

TopSeoFriendly

Wah.... jadi blog pertama yang hantar penyertaan. Semoga berjaya bro..... terbaik penulisan blog anda.

sabree hussin

Kalau berblog ni tak boleh dapat duit, dah tentu saya pun tak nak menulis blog :D

calrase patrick

Terima kasih Tuan Hanafi dan semoga berjaya juga buat Tuan.

calrase patrick

Belum sesuai dikatakan otai ni Tuan masih banyak yang perlu saya belajar hoho.. Terimas kasih Tuan

Hiburan Sabah

All the best CP...

CikLa Shahril

Good tips.. nnti boleh pratik.. btw, Good luck..

Azuan

Dah lama tinggal pasal seo ini... good tips...
semoga berjaya!

JebengOtai™

semoga berjaya..hehe

calrase patrick

Saja mahu cuba jadi yang pertama untuk kali ini Tuan hoho. Terima kasih

Harga Jasa Kitchen Set Murah Serpong BSD Alam Sutera Karawaci

Mantab nih ada blog kayak ginih , masih fresh lagi hehe

raihanah

good luck tuan

Hanafi Abdullah

ya..sama-sama kita mencipta kejayaan yang hebat dalam dunia blogger ini..

saps

buat blog ada banyak kebaikannya..

Adib Site

Good luck ye

Jie Susanos

Mnarik ebook belajar buat blog dr tuan anuar..

Semoga bertuah dlm contest ini..

calrase patrick

Ya betul. Ebook panduan ringkas belajar buat blog Tuan Anuar memang terbaik.

Terima kasih.

calrase patrick

Ok terima kasih

calrase patrick

Ya sangat betul.

calrase patrick

Thanks kak :)

calrase patrick

Haha terima kasih sudi singgah di blog saya.

calrase patrick

Terima kasih tuan

calrase patrick

Tuan, jom join sama. Terima kasih.

calrase patrick

Terima kasih kak.

calrase patrick

Thanks a lot bro.

calrase patrick

Terbaik tuan :)

calrase patrick

Terbaik tuan :)

wan syahida

wow perkongsian yang sgt menarik sebagai rujukan masa hadapan.Thank you!

MommaVogueHD Noriza Abdul Rahman

Saya dulu pun belajar buat blog pertama dengan blogspot.

Hero Borneo

blog yang dijangka menang dalam kontes adalah blog bro..

tahniah.!

Kappasm

Informasi yang baik lah, bro!

Terima kasih kerana sudi baca entri ini dan silakan untuk memberikan komen anda. Kami sangat menghargai pandangan atau komen yang akan anda berikan. Sila berikan komen anda dengan cara yang berhemah kerana saya tidak akan bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis.

Sekian.