Belajar Buat Blog

Belajar Buat Blog - Sudah pasti ramai yang teringin belajar buat blog sendiri. Disini, saya akan kongsikan sebuah ebook percuma khas untuk anda semua yang berminat nak belajar buat blog dan sedikit tips untuk belajar buat blog anda jadi lebih menarik.

Belajar Buat Blog

Belajar Buat Blog
Tanpa membuang masa lagi, untuk anda yang betul-betul mahu belajar buat blog sendiri, silakan untuk muat turun ebook dibawah ini.

Belajar Buat Blog
Ebook panduan ringkas belajar buat blog ini mempunyai 119 muka surat dan terbahagi kepada 7 bab kesemuanya iaitu:
  1. Nak buat blog tentang apa?
  2. Langkah-langkah buat blog dengan blogspot
  3. SEO Nadi Kekuatan Blog
  4. Buat duit dengan blog
  5. Rahsia Buat Duit Dengan Affiliate
  6. Rahsia buat duit melebihi 4 angka diinternet
  7. Rumusan dan penutup
Saya sangat yakin dengan ebook ini anda pasti tahu cara membuat blog sendiri dengan mudah dan berjaya untuk buat blog anda sendiri.

Setelah blog milik anda sendiri sudah siap, masih banyak yang perlu anda pelajari iaitu untuk jadikan blog anda menarik dan cantik. Sekiranya anda tak tahu apa nak tulis dalam entri pertama blog anda, silakan baca tips untuk menulis entri pertama blog.

Kenapa Kita Perlu Belajar Buat Blog?

Mari saya kongsikan beberapa sebab mengapa anda harus belajar buat blog dan memiliki blog sendiri.

1. Berblog banyak mengajar kita hal yang baru
Ketika berblog kita akan kongsikan benda yang kita tahu dan juga benda yang kita mahu tahu. Untuk menulis mengenai hal yang kita mahu ketahu kita pasti berusaha untuk mengetahui hal yang kita tidak ketahui itu, jadi kita pasti dapat belajar benda yang baru ketika berblog.

2. Berblog boleh memperbaiki penulisan kita
Belajar Buat Blog
Berblog dab menulis tiada berpisah. Jadi dengan berblog lama-kelamaan anda pasti boleh jadi penulis hebat. Untuk anda yang bercita-cita untuk menjadi seorang penulis buku, saya sangat mengalu-alukan anda untuk belajar buat blog.

3. Boleh buat duit dengan blog
Belajar Buat Blog
Sebab yang satu ini memang tidak boleh disangkal kerana ianya sudah terbukti bagi diri saya sendiri. Sudah ramai yang berjaya buat duit dengan hanya berblog malah ada sesetengah blogger yang berhenti kerja mereka dan menjadi blogger sepenuh masa dan terus menjana pendapatan yang lumayan dengan blog mereka.

4. Dapat membantu orang lain
Belajar Buat Blog
Ramai orang menjadikan carian enjin seperti google untuk mencari info dan sudah pasti sekiranya blog anda mempunyai info yang dicari, orang akan mendapatkan info dari blog anda. Terbukti anda sudah membantu orang lain.

5. Berblog juga mampu meningkatkan minat membaca
Belajar Buat Blog
Seorang blogger bukan hanya terlatih untuk menjadi seorang penulis yang hebat. Malah, seorang blogger juga akan banyak membaca untuk mencari informasi di blog-blog yang lain. Kalau malas membaca itu, sukarlah untuk menjadi blogger yang hebat.

Saya sangat berharap anda semakin bersemangat untuk belajar buat blog setelah membaca mengenai mengapa perlu buat blog.


Belajar Meningkatkan Trafik Blog

Setelah anda siap belajar buat blog serta berjaya buat blog sendiri, satu tips yang amat anda perlukan sebagai seorang blogger baru ialah panduan untuk menarik ramai pembaca datang ke blog anda.

1. Rajin kongsikan entri blog anda di media sosial
Setiap kali anda menghasilkan entri baru, silakan untuk kongsikan entri baru anda di media sosial anda. Media sosial merupakan tempat yang paling efektif untuk meningkatkan pengunjung blog kerana pada masa ini, terdapat begitu ramai pengguna laman media sosial seperti Facebook, Twitter dan banyak lagi.

2. Cuba berinteraksi dengan rakan blogger yang lain
Apa yang perlu anda buat ialah kumpul senarai blog yang rajin blogwalking dan jadi sebagai pengunjung tetap blog mereka supaya mereka juga akan jadi pengunjung tetap blog anda.

3. Tulislah entri yang paling bermanfaat dan menarik
Setiap kali menulis entri blog anda mesti cuba untuk menghasilkan entri yang menarik. Apa yang saya maksudkan dengan entri yang menarik ialah:

Pesanan saya untuk anda semua calon blogger. Semoga anda bakal menjadi seorang blogger yang terbaik dalam berkongsi apa sahaja yang anda mahu kongsikan dalam blog baru anda itu. Saya harap anda menjadi seorang blogger yang bertanggungjawab dan memberi manfaat kepada orang ramai.

Contest SEO Belajar Buat Blog

Belajar Buat Blog
Contest ini turut disertai oleh nonasani.blogspot.mymissobsesi.blogspot.mysayidahnapisah.commommyfiqa.combloggerlelaki.comciklapunyabelog.blogspot.mydianarashid.comsusahsenangblogger.comat-tarmizi.blogspot.mymyideakini.comamirkhalis.blogspot.mysayabukancikgu.commessarah.blogspot.myjangan-bukak.blogspot.myfadzirazak.comheroborneo.comnikkhazami.commisztrex.blogspot.myummizarra.cominfopelajar2u.comsabreehussin.comtopseofriendly.blogspot.myummiseri.comsaidila.comqiyasaad.comkataubaid.combelajarbuatblogpercuma.wordpress.comiuzira.comhiburansabah.comheroborneo.comnasitambah.comaynorablogs.comohtiptop.comjebengotai.comsensasi2020.com, sayaazieera.blogspot.my, jambubatublog.comadibsite.comsishawa.blogspot.mycikilamenari.blogspot.myalongxp.com

Tujuan Contest SEO belajar buat blog ini dijalankan ialah:
  • Menarik minat lebih ramai rakyat Malaysia untuk menulis blog
  • Membantu rakyat Malaysia menjana pendapatan melalui blog
  • Menggalakkan Blogger-blogger yang dah lama menulis blog supaya dapat berkongsi tip-tip dalam bidang penulisan blog
  • Menggalakkan penulis-penulis blog berkongsi rahsia kejayaan mereka menghasilkan pendapatan yang lumayan dalam bidang penulisan blog.
  • Dapat memberi motivasi kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk menjadikan blog sebagai sumber pendapatan sampingan
  • Membolehkan setiap peserta contest ini mendapat backlink yang berkualiti daripada para peserta lain.

Hadiah Contest SEO : Belajar Buat Blog:
  1. Tempat Pertama : Wang Tunai RM300
  2. Tempat Kedua : Wang Tunai RM200
  3. Tempat Ketiga : Wang Tunai RM100
Contest SEO Belajar Buat Blog ini telah berlangsung pada 25 Januari 2017 dan akan tamat pada 25 April 2017. Kedudukan pemenang contest ini akan dibuat di Google Malaysia (http://www.google.com.my ) menggunakan kata kunci "Belajar Buat Blog" yang akan diambil menggunakan Google Chrome pada tarikh antara 26-27 April 2017. Kepada semua rakan blogger Malaysia, jom ramai-ramai sertai contest anjuran Tuan Muhamad Anuar Marsib yang sangat menarik ini. Banyak kelebihan yang boleh kita dapat dengan menyertai contest ini.

Sekian sahaja ulasan saya mengenai belajar buat blog. Semoga entri ini memberi manfaat kepada kita semua.

29 komen untuk "Belajar Buat Blog"

Akif Imtiyaz

Good luck CP..TERBAEKK laaa..

Elih

All the best CP..mcm best je hadiah tu

Hehe.

sayidah napisah

semoga berjya! :D

CikLa Shahril

Good luck...

calrase patrick

Terima kasih banyak-banyak kak Lya :)

calrase patrick

Terima kasih tuan Elih. Ya memang best hehe. Jom sama-sama join contest ini tuan Elih.

calrase patrick

Ribuan terima kasih dan semoga berjaya juga buat kamu :).

calrase patrick

Okay thanks :)

seri nian

pantas dah siap kagumnya.....

At-Tarmizi

semoga berjaya =)

calrase patrick

Terima kasih kak Seri :)

calrase patrick

Terima kasih bro dan semoga berjaya juga buat kamu.

Hanafi Abdullah

semoga berjaya bro..dalam kontes ini

si bongkok

Hoho2...ini orang otai mana2 contest seo mesti ada...bravo bro! Skill sudah ada baahhh tinggal guna aja... :)

1001petua.com

gud luck bro.. :D xpndai nk main seo ni.. xbrani nk lawan otai2.. haha

p/s : hi... sy dh follow blog comel awk ni.. hope awk sudila juga follow blog baru sy ye dan tinggalkan komen seikhlas hati.. :D ty..

Kenapa Allah Ciptakan Neraka?

TopSeoFriendly

Wah.... jadi blog pertama yang hantar penyertaan. Semoga berjaya bro..... terbaik penulisan blog anda.

sabree hussin

Kalau berblog ni tak boleh dapat duit, dah tentu saya pun tak nak menulis blog :D

calrase patrick

Terima kasih Tuan Hanafi dan semoga berjaya juga buat Tuan.

calrase patrick

Belum sesuai dikatakan otai ni Tuan masih banyak yang perlu saya belajar hoho.. Terimas kasih Tuan

Hiburan Sabah

All the best CP...

CikLa Shahril

Good tips.. nnti boleh pratik.. btw, Good luck..

Azuan

Dah lama tinggal pasal seo ini... good tips...
semoga berjaya!

JebengOtai™

semoga berjaya..hehe

calrase patrick

Saja mahu cuba jadi yang pertama untuk kali ini Tuan hoho. Terima kasih

Harga Jasa Kitchen Set Murah Serpong BSD Alam Sutera Karawaci

Mantab nih ada blog kayak ginih , masih fresh lagi hehe

raihanah

good luck tuan

Hanafi Abdullah

ya..sama-sama kita mencipta kejayaan yang hebat dalam dunia blogger ini..

saps

buat blog ada banyak kebaikannya..

Adib Site

Good luck ye

Terima kasih kerana sudi baca entri ini dan silakan untuk memberikan komen anda. Kami sangat menghargai pandangan atau komen yang akan anda berikan. Sila berikan komen anda dengan cara yang berhemah kerana saya tidak akan bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis.

Sekian.