Apa Itu SEO?

Sangat penting bagi seseorang blogger untuk mengetahui tentang apa itu SEO, tujuan dan definisi SEO, atau apa sahaja yang berkaitan dengan SEO.

Saya mengatakan ianya penting kerana terdapat banyak manfaat mempelajari SEO seperti meningkatkan jumlah pengunjung blog daripada enjin carian melalui pada artikel kita supaya berada di kedudukan teratas enjin pencarian.

Apa Itu SEO?

Apa itu SEO?

Search Engine Optimization (SEO) adalah satu proses yang dilakukan pada laman web atau blog yang bertujuan untuk meningkatkan jumlah trafik blog atau laman web yang datang daripada enjin pencarian seperti Google, Bing dan Yahoo.

Jika anda mahu jadi seorang blogger terhebat dalam SEO silakan belajar dengan orang yang lebih hebat seperti belajar dengan para pakar SEO yang terkenal di dunia dan pakar SEO Malaysia.


Sejarah SEO

Menurut Danny Sullivan, istilah Search Engine Optimization pertama kali digunakan pada 26 Julai tahun 1997 oleh sebuah mesej spam yang dipost di Usenet. Pada masa itu algoritma enjin pencarian belum terlalu kompleks sehingga mudah untuk dimanipulasi.
Versi awal algoritma pencarian difokuskan sepenuhnya pada informasi yang disediakan oleh webmaster melalui meta tag pada kode html laman web mereka. Meta tag menyediakan informasi tentang konten yang terkandung pada suatu halaman web dengan serangkaian kata kunci.
Sebahagian webmaster melakukan manipulasi dengan cara menuliskan kata kunci yang tidak sesuai dengan konten web yang sesungguhnya, sehingga enjin pencarian salah menempatkan dan merangkingkan web tersebut. Hal ini menyebabkan hasil pencarian menjadi tidak mantap dan menimbulkan kerugian baik bagi enjin pencarian maupun bagi pengguna internet yang mengharapkan informasi yang relevan dan berkualiti.

Semoga anda memahami tentang apa itu seo dan mampu mempraktikkan teknik seo dengan baik di blog anda.

19 komen untuk "Apa Itu SEO?"

si bongkok

Tahniah bro! Kerana berjaya meletakkan diri sebagai pencabar utama contest review lynk.my 2015...lain macam jek cara ber "SEO" dari bro ya...mohon tunjuk ajar ku sifu... :)

Etuza Etuza

tips bagus..kadangkala nak SEO kan Cal

titan

tahu la sikit-sikit. hehe

Etuza Etuza

aalan-alan nakap akan ra tenom abui.onsoi boh..

calrase patrick

cikgu dah tahu banyak tu

calrase patrick

ya betul tu cikgu. :)

calrase patrick

Terima kasih tuan si bongkok :). Saya bukan sifu. hihi

Hero Borneo

dengan seo...tahap kejayaan blogger lebih baik berbanding blogger yang lain.

kamilsalleh 2

Terbaik dan patut sertainya.

titan

sikit je. masih banyak lagi kena belajar.

Nik Khazami Nik aziz

setiap blogger perlu mendalami ilmu seo utk mendapat kedudukan terpak di enjin carian

Noriza Rahman Momma Vogue

MV pun tahu bab seo ni bila berblog, dulu tak ambik port langsung

jinus Juis

Hai Calrase, boleh ajar saya lebih lanjut mengenai SEO ini?

jinus Juis

Saya masih baru dalam dunia blogging ini.

Sementara itu, boleh kunjungi blog saya http://mygoingbeyond.blogspot.my/

Raihanah Ahmad

ilmu seo sangat unik dan perlu dipelajari

Watch movie bluray

Tips sangat bermanfaat, sy bookmark :)

Zulkarnai Harun Ar Rashid

Sampai sekarang saya tak mahir SEO, semakin belajar semakin pening kepala huhuhu

Zulkarnai Harun Ar Rashid

Sampai sekarang saya tak mahir SEO, semakin belajar semakin pening kepala huhuhu

jinus Juis

Salam sejahtera..

Tuan, kita berada pada situasi yang sama.

Terima kasih kerana sudi baca entri ini dan silakan untuk memberikan komen anda. Kami sangat menghargai pandangan atau komen yang akan anda berikan. Sila berikan komen anda dengan cara yang berhemah kerana saya tidak akan bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis.

Sekian.