Cara Memasang Meta Tags Pada Blogspot

Cara Memasang Meta Tags Pada Blogger untuk Blog boleh menaikkan kedudukan Blog pada Keputusan Carian Google atau menaikkan kedudukan entri Blog pada carian Google. Sangat penting untuk mempunyai Meta Tags tertanam dalam Blog kita.

p/s: Panduan ini untuk mereka yang ada blog. Jika kamu belum ada blog mari baca cara buat blog sendiri di blogger.

Meta Tags adalah perkara yang paling penting untuk SEO (Search Engine Optimisation).  <meta> tag menyediakan metadata tentang dokumen HTML di Blog kita. Unsur meta kebiasaannya digunakan untuk menentukan Page description, kata kunci, pengarang dokumen itu, diubah buat kali terakhir, dan metadata lain seperti robots, equivs, UA Compatible, ViewportGoogle Bot membaca Meta Tags laman atau blog dan memberikan maklumat tag (tajuk, kata kunci dan description) kepada Google Search Engine, dengan Meta Tag blog kita boleh berada dalam Google Search Engine Results Pages (SERP's).

Cara Memasang Meta Tags Pada Blogger

1. Pergi ke Blogger> Dashboard> Template. 
2. Klik Edit HTML. 
3. Cari kod <head> atau <b:include data='blog' name='all-head-content'/>
4. Selepas mencari kod <head> atau <b:include data='blog' name='all-head-content'/>  , tampal kod Meta Tags berikut hanya di bawahnya.

<!-- Meta Tags  -->
 <meta content='Your Blog Description' name='description'/>
 <meta content='Keyword1,Keyword2,Keyword3' name='keywords'/>
 <meta content='Author Name' name='Author'/>
 <meta content='Author Email Address' name='Email'/>
 <meta content='all' name='robots'/>
 <meta content='index, follow' name='robots'/>
 <meta content='en' name='language'/>
 <meta content='Country Name' name='country'/>
 <meta content='blogger' name='generator'/>
<meta content='en' http-equiv='content-language'/>
<meta content='IE=EmulateIE7' http-equiv='X-UA-Compatible'/>
<meta charset='UTF-8'/>
<meta content='width=device-width, initial-scale=1, maximum-scale=1' name='viewport'/>
<!-- /Meta Tags  -->
5. Sekarang kamu perlu nyatakan Blog Description kamu, Kata Kunci, Nama Pengarang, Alamat E-mel Pengarang. 
Bagaimana Letakkan Kata-kata yang betul?
Kamu boleh meletakkan kata kunci Meta kamu mengikut Niche Blog kamu dan jangan lupa untuk menambah ',' [koma] selepas setiap kata kunci. 
6. Sekarang save template kamu dan selesai, blog kamu dioptimumkan untuk SEO dan Google akan menunjukkan laman / blog kamu dalam hasil carian.
Tajuk dan Description Tag blog kamu akan kelihatan seperti ini dalam Carian Google.

Cara Memasang Meta Tags Pada Blogger

Selesai. Sekarang potensi blog kita untuk berada di kedudukan teratas carian enjin adalah sangat baik. Apa yang perlu dilakukan untuk menaikan lagi potensi blog kita berada di kedudukan pertama google ialah terus belajar dan berusaha.
Sekian.

18 komen untuk "Cara Memasang Meta Tags Pada Blogspot"

Najib Ariyan

Thanks bro... boleh tanya... berapa banyak boleh masukkan keyword tu?

calrase patrick

Welcome.. Boleh masukkan berapa sahaja, tetapi 6 atau 7 keywords lebih bagus untuk SEO.

ezuddin

thanx, kalau ada plugin lg senang.. Ada tak plugin untuk blogspot ni...

Akif Imtiyaz

Wahb CP makin mantapp laa sekarang ni..

nur ikaa

ooooo...tq ye admin

Mama Niza

good entri dik.. mama dah lama pasang meta tag ni.. cedok ilmu dari blogger senior

Mrs Yatie

tutorial yang mudah diikuti. PG memang pening bab-bab pasang meta tags ni T_T

Dunia Zumal

Macam nie la best baru zumal faham camne nak buat... Thanks CP ^-^

Sentiasa Panas

Perkara penting yang wajib ada bagi seorang blogger pada setiap template yang dimiliki..

Jazz Lover

Nice sharing bro

Muhammad Shahril

Singgah sini ye .. nak tahu blog anda di ciplak atau tidak ? baca entry ni .. harap membantu !


http://muhammadshahril97.blogspot.com/2015/01/apakah-itu-got-blogger.html

khaty aiman

Hai CP,info yang baik nie..tapi dah try,tak menjadi pulak,kena berguru lagi nie..ngee

Hikayat Seorang Budak

Terbaik :)

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK

Ermmm..new to me.

Hero Borneo

wah..mudah juga nie..dalam WP lagi mudah

Farrah MF

Betul, perkara yg baru utk akak jugak. Akak lemah bab SEO ni semua :)

Mrs. A

Thank you very much for sharing this awesome tips.
Nak cubalah

Mad Parihh

terima kasih perkongsian cp

Terima kasih kerana sudi baca entri ini dan silakan untuk memberikan komen anda. Kami sangat menghargai pandangan atau komen yang akan anda berikan. Sila berikan komen anda dengan cara yang berhemah kerana saya tidak akan bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis.

Sekian.