Blog Lebih Mesra SEO Dengan Aktifkan Search References

Selamat sejahtera semua. Mari saya kongsikan kepada kamu sebuah tips untuk menjadikan blog blogspot kita lebih mesra SEO dengan mengaktifkan search references di blogger.

Blogger (Blogspot) mempertingkatkan ciri SEO mereka, dan satu daripada mereka membenarkan blogger mengaktifkan Search References untuk buat blog lebih mesra SEODalam tips ini, saya akan menunjukkan cara untuk mengaktifkan Search References untuk membuat blog lebih baik untuk SEO.


Cara Aktifkan Search References

Pertama sekali, Login ke blogger dan pergi ke Settings , dan pilih  Search References.  Pada DescriptionJika kamu lihat [Disabled] bermakna blog kamu belum mengaktifkan Search References. Klik Edit pautan pada pilihan ini.


Tips SEO

Kemudian semak Yes , dan masukkan description atau penerangan utama tentang blog kamu atau kata kunci utama blog kamu. Apabila selesai, klik Simpan Save changes.

Tips SEO

Kini, fungsi Search References diaktifkankan, jadi, setiap kali kamu membuat post baru, kamu akan melihat pilihan dipanggil "Search Description" di sidebar kanan. Sebelum menerbitkan catatan baru, masukkan huraian catatan anda itu di dalam pilihan tersebut dan klik Done.



Tips SEO

Sekiranya kamu belum ada blog sendiri, sila baca entri saya cara buat blog sendiri dengan mudah. Sekian sahaja untuk Tips SEO ini.

39 komen untuk "Blog Lebih Mesra SEO Dengan Aktifkan Search References"

Aretikz

Na, senang la suda kalo begini kan.. hehe.. ngam lai tu.. kalau aku bab blogspot memang serender.. hehe..

calrase patrick

iya hehe..

Belog Santai

Wah adik kita dah terror SEO sekarang...good for you CP...

calrase patrick

Haha bukan terror sangat pun.. Thanks Kak raudzah

Irissha Greenalista

haiiiii..nice sharing!..thank you..

calrase patrick

Hai juga.. Welcome :)

MNH SASTERA MELAYU

Terima kasih Carl atas perkongsian ilmu ni. Saya dah cuba tadi, Senang buat dan senang nak faham, Lain kali buat lagi banyak tutorial pasal SEO ye Carl. hihi

calrase patrick

Sama-sama :). Saya akan cuba hihi :)

Sentiasa Panas

Perkongsian berguna ni CP. Thanks sharing ye..:)

calrase patrick

Wc :)

Bin Muhammad

Semakin hebat CP! Bagus! Ilmu yang ada, dikongsi bersama...

Yumida Huda

ilmu seo yg bgs utk dikongsi. masa mula2 buat dulu, terkial2 gak nak cari benda tu even nampak senang. ada tutorial mcm ni mudah blogger nak buat. good job!

Akif Imtiyaz

Wahhmakin mantap la CP sekarang ..Tahniah ya CP..Apa yang ada di kongsi bersama ..TERBAIK ...

reezluv

mantap gile dan hebat nampaknya..bagus tipsnya

Murni Mohd Yusof

thanks CP atas perkongsiannya, Murni dah buat & dah nampak perubahan sikit

IbuNoey

Nice sharing,dik....

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK

Dah buka bahagian tu tadi.
Tapi, ada type ape tah..akk sdri pun xfhm.

Hanafi Abdullah

ini memang awesome...boleh jadi genius SEO selepas ini!..doa saya maa untuk bro!

Mad Parihh

nice la cp . teruskan lagi :)

calrase patrick

Wow terima kasih Bro HB :)

Ahmad Zu Mal Md Rayi

Thanks atas perkongsian tips yer CP ^-^
Selamat tahun baru 2015

Norisna Lydia Salleh

Perkongsian yang bermanfaat, baru tadi test. Terima kasih :)

calrase patrick

Sama-sama :)

Farrah MF

Baguslah CP share benda ni. Akak baru tahu :)

Adzril Maizan Sejahtera

thankss carl.

Hajar Rash

perkongsian yang baik untuk yang belajar seo =)

Fhatin Amelia

thanks awak ! nice tuto :DD

Hikayat Seorang Budak

Terbaik :)

Jari Manis

perkongsian yg menarik. nk try lah apply

sensasi2020

Dah buat... cuma perkataan apa yang power boleh diletakkan?

mohamad hisham

hebat la.... boleh abg try tips ni....

Muhammad Shahril

nice tips . template blog shahril ke ? dah lame dahhh . cuma calrase patrick je dah lama x datang singgah ke blog shahril ..

Muhammad Shahril

Singgah sini ye .. nak tahu blog anda di ciplak atau tidak ? baca entry ni .. harap membantu !


http://muhammadshahril97.blogspot.com/2015/01/apakah-itu-got-blogger.html

khaty aiman

tq CP..maklumat yang sangat mudah di fahami dan di ikuti,tq cikgu muda..

Mrs. A

Baru terbaca nih! Thanks a lot.

Nao Mei

Ruang tu kita boleh letak apa kan dik

Azzahairi

Nice tips..terima kasih :-)

naz aziz

Baru..nk belajr..salam perkemln dari en keladi

naz aziz

Baru..nk belajr..salam perkemln dari en keladi

Terima kasih kerana sudi baca entri ini dan silakan untuk memberikan komen anda. Kami sangat menghargai pandangan atau komen yang akan anda berikan. Sila berikan komen anda dengan cara yang berhemah kerana saya tidak akan bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis.

Sekian.